Середа, 17 Грудня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

Міський голова Сергій Надал відвідав 75-річну тернополянку, чий син служить у ЗСУ
Головне

Міський голова Сергій Надал відвідав 75-річну тернополянку, чий син служить у ЗСУ

16.12.2025
У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні
Новини

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

16.12.2025
За сприяння виїзду за кордон: Тернопільського волонтера Володимира Петришина взяли під варту в залі суду
Кримінал

Поліцейські вилучили наркотики у молодого чоловіка у Тернополі

16.12.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

Міський голова Сергій Надал відвідав 75-річну тернополянку, чий син служить у ЗСУ

Міський голова Сергій Надал відвідав 75-річну тернополянку, чий син служить у ЗСУ

5 години тому
У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

6 години тому
За сприяння виїзду за кордон: Тернопільського волонтера Володимира Петришина взяли під варту в залі суду

Поліцейські вилучили наркотики у молодого чоловіка у Тернополі

7 години тому
Перенавантежено лінію “102”: контакти в містечках Тернопільщини

У Тернополі поліція з’ясовує обставини смерті третьокласника

12 години тому
Головко і Апостол: як екснардепи множать свою репутацію на нуль

Головко і Апостол: як екснардепи множать свою репутацію на нуль

13 години тому
Юрій Костишин

На війні загинув тернополянин, фотограф Юрій Костишин з позивним Кіт Характерник

1 день тому
“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

1 день тому
Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

1 день тому
На Тернопільщині чоловік і дружина померли в один день

На Тернопільщині чоловік і дружина померли в один день

1 день тому
У Підволочиській селищній раді нова депутатка

У Підволочиській селищній раді нова депутатка

2 дні тому
Оперaція «Крaтом» тривaє: прокурори Тернопільщини викрили нових учaсників нaркосхеми

Оперaція «Крaтом» тривaє: прокурори Тернопільщини викрили нових учaсників нaркосхеми

4 дні тому
У Тернополі в поліцію надійшло уже 50 повідомлень про можливі порушення на виборах

У Тернополі відвідувачка розпилила перцевий балончик в обличчя продавчині

5 днів тому
У Тернополі поховали жінку та її 4-річну донечку, які загинули внаслідок атаки росії

У Тернополі поховали жінку та її 4-річну донечку, які загинули внаслідок атаки росії

5 днів тому
На Тернопільщині чоловік привласнив 665 тисяч гривень, виділених на ремонт школи

На Тернопільщині чоловік привласнив 665 тисяч гривень, виділених на ремонт школи

5 днів тому
Уляна Мірінович

Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

5 днів тому

Корупція

Судитимуть тернополянинa зa отримaння 1500 долaрів США непрaвомірної вигоди зa зняття з військового обліку

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

На Тернопільщині керівник коледжу брав $700 за «влаштування» на навчання для відстрочки від мобілізації

Головне

Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

У Підволочиській селищній раді нова депутатка

Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

Відбулося у Тернополі друге засідання у справі побиття ветерана

У “Тернопільобленерго” прокоментували постачання світла споживачам

На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

Популярне

  • На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

    На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

    160 поширення
    поширити 64 Tweet 40
  • Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

    52 поширення
    поширити 21 Tweet 13
  • Головко і Апостол: як екснардепи множать свою репутацію на нуль

    36 поширення
    поширити 14 Tweet 9
  • У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

    25 поширення
    поширити 10 Tweet 6
  • Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

    25 поширення
    поширити 10 Tweet 6

Скандал

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні
Новини

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

Опубліковано Іван Тернопільський
16.12.2025

У Тернополі з глибоким сумом повідомили про смерть третьокласника Тернопільської спеціалізованох школи №7 Лук’яна Сопеля. Трагедія сталася...

Мер Чорткова не виконує обіцянок: родинам загиблих Героїв не виплачують компенсації за пам’ятники

Мер Чорткова не виконує обіцянок: родинам загиблих Героїв не виплачують компенсації за пам’ятники

07.12.2025
Мер Чорткова знову оскандалився: у громаді родини загиблих Героїв два роки чекають обіцяної компенсації на пам’ятники

Мер Чорткова знову оскандалився: у громаді родини загиблих Героїв два роки чекають обіцяної компенсації на пам’ятники

06.12.2025
Бережанці вибрали мером провідного архітектора Ростислава Бортника (Фото)

Скандал на Тернопільщині: Мер Бережан вважає, що у місті «пороблено» через те, що багато моляться

03.12.2025
У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

27.11.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025