Понеділок, 24 Листопада, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

Вручну перебирають уламки: у Тернополі поліція продовжує пошуки зниклих після обстрілу
Новини

Вручну перебирають уламки: у Тернополі поліція продовжує пошуки зниклих після обстрілу

24.11.2025
На Борщівщині жінка зберігала вдома майже 2 кг канабісу: поліція відкрила кримінальну справу
Кримінал

На Борщівщині жінка зберігала вдома майже 2 кг канабісу: поліція відкрила кримінальну справу

24.11.2025
До восьми років ув’язнення: на Чортківщині чоловік тяжко поранив знайомого ножем через сварку за гроші
Головне

До восьми років ув’язнення: на Чортківщині чоловік тяжко поранив знайомого ножем через сварку за гроші

24.11.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

Вручну перебирають уламки: у Тернополі поліція продовжує пошуки зниклих після обстрілу

Вручну перебирають уламки: у Тернополі поліція продовжує пошуки зниклих після обстрілу

11 хвилин тому
На Борщівщині жінка зберігала вдома майже 2 кг канабісу: поліція відкрила кримінальну справу

На Борщівщині жінка зберігала вдома майже 2 кг канабісу: поліція відкрила кримінальну справу

6 години тому
До восьми років ув’язнення: на Чортківщині чоловік тяжко поранив знайомого ножем через сварку за гроші

До восьми років ув’язнення: на Чортківщині чоловік тяжко поранив знайомого ножем через сварку за гроші

7 години тому
За хабарі затримано колишнього працівника Тернопільської прокуратури

За хабарі затримано колишнього працівника Тернопільської прокуратури

8 години тому
Судитимуть тернополянинa, який зaпропонувaв копaм 10 тисяч долaрів зa “зaкриття” п’яного водіння

Судитимуть тернополянинa, який зaпропонувaв копaм 10 тисяч долaрів зa “зaкриття” п’яного водіння

8 години тому
У Тернополі виявили шахед, який не вибухнув

У Тернополі виявили шахед, який не вибухнув

2 дні тому
Зеленський закликав припинити срачі і політичні ігрища

Зеленський закликав припинити срачі і політичні ігрища

2 дні тому
Четверту добу у Тернополі тривають аварійно-рятувальні роботи

Четверту добу у Тернополі тривають аварійно-рятувальні роботи

2 дні тому
Згоріли заживо, обіймаючи одна одну, мама з донькою через російську атаку на Тернопіль

Згоріли заживо, обіймаючи одна одну, мама з донькою через російську атаку на Тернопіль

3 дні тому
На пішохідному переході водій збив пенсіонерку

На пішохідному переході водій збив пенсіонерку

3 дні тому
Ольга Ярмоленко. Суспільне Тернопіль

Після обстрілу Тернополя у лікарнях перебуває 52 пацієнти, – Ярмоленко

4 дні тому
«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

4 дні тому
У Тернополі тривають пошуково-рятувальні роботи на місцях ворожих ударів

У Тернополі тривають пошуково-рятувальні роботи на місцях ворожих ударів

4 дні тому
Під завалами у Тернополі досі можуть перебувати близько 20 людей

Під завалами у Тернополі досі можуть перебувати близько 20 людей

4 дні тому
Ракетний удар по Тернополю 19 листопада: руйнування, жертви та дні жалоби

Ракетний удар по Тернополю 19 листопада: руйнування, жертви та дні жалоби

4 дні тому

Корупція

Судитимуть тернополянинa зa отримaння 1500 долaрів США непрaвомірної вигоди зa зняття з військового обліку

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

На Тернопільщині керівник коледжу брав $700 за «влаштування» на навчання для відстрочки від мобілізації

Головне

Згоріли заживо, обіймаючи одна одну, мама з донькою через російську атаку на Тернопіль

Після обстрілу Тернополя у лікарнях перебуває 52 пацієнти, – Ярмоленко

У Тернополі тривають пошуково-рятувальні роботи на місцях ворожих ударів

Радниця голови Тернопільської ОДА назвала протести проти «справи Міндіча» грою ворога

“Дура, я зараз вийду і тебе головою вдарю об дверку!”, – у Тернополі водій “Uklon” принизив маму дитини з ДЦП

Степан Куйбіда завершив роботу в Тернопільській ОВА: “Повертаюся додому до Львова, без політичних амбіцій”

Популярне

  • За хабарі затримано колишнього працівника Тернопільської прокуратури

    За хабарі затримано колишнього працівника Тернопільської прокуратури

    46 поширення
    поширити 18 Tweet 12
  • У Тернополі виявили шахед, який не вибухнув

    32 поширення
    поширити 13 Tweet 8
  • Радниця голови Тернопільської ОДА назвала протести проти «справи Міндіча» грою ворога

    25 поширення
    поширити 10 Tweet 6
  • Степан Куйбіда завершив роботу в Тернопільській ОВА: “Повертаюся додому до Львова, без політичних амбіцій”

    19 поширення
    поширити 8 Tweet 5
  • У Тернополі тривають пошуково-рятувальні роботи на місцях ворожих ударів

    14 поширення
    поширити 6 Tweet 4

Скандал

«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє
Новини

«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

Опубліковано Іван Тернопільський
20.11.2025

Нардеп від «Слуги народу», член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко...

Леся Голояд

Радниця голови Тернопільської ОДА назвала протести проти «справи Міндіча» грою ворога

18.11.2025
“Дура, я зараз вийду і тебе головою вдарю об дверку!”, – у Тернополі водій “Uklon” принизив маму дитини з ДЦП

“Дура, я зараз вийду і тебе головою вдарю об дверку!”, – у Тернополі водій “Uklon” принизив маму дитини з ДЦП

18.11.2025
Корупційний скандал у Тернопільській психоневрологічній лікарні: заступницю директора судитимуть 17 листопада

Корупційний скандал у Тернопільській психоневрологічній лікарні: заступницю директора судитимуть 17 листопада

16.11.2025
Підполковника судитимуть за аварію на Тернопільщині, в якій загинули його дружина і син

Прокурори скасували ліквідацію єдиної санаторної школи на Тернопільщині: суд захистив права дітей з проблемами травлення

15.11.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025