Понеділок, 15 Грудня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

Юрій Костишин
Головне

На війні загинув тернополянин, фотограф Юрій Костишин з позивним Кіт Характерник

15.12.2025
“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну
Інтерв'ю

“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

15.12.2025
Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука
Головне

Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

15.12.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

Юрій Костишин

На війні загинув тернополянин, фотограф Юрій Костишин з позивним Кіт Характерник

38 хвилин тому
“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

4 години тому
Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

6 години тому
На Тернопільщині чоловік і дружина померли в один день

На Тернопільщині чоловік і дружина померли в один день

7 години тому
У Підволочиській селищній раді нова депутатка

У Підволочиській селищній раді нова депутатка

11 години тому
Оперaція «Крaтом» тривaє: прокурори Тернопільщини викрили нових учaсників нaркосхеми

Оперaція «Крaтом» тривaє: прокурори Тернопільщини викрили нових учaсників нaркосхеми

3 дні тому
У Тернополі в поліцію надійшло уже 50 повідомлень про можливі порушення на виборах

У Тернополі відвідувачка розпилила перцевий балончик в обличчя продавчині

4 дні тому
У Тернополі поховали жінку та її 4-річну донечку, які загинули внаслідок атаки росії

У Тернополі поховали жінку та її 4-річну донечку, які загинули внаслідок атаки росії

4 дні тому
На Тернопільщині чоловік привласнив 665 тисяч гривень, виділених на ремонт школи

На Тернопільщині чоловік привласнив 665 тисяч гривень, виділених на ремонт школи

4 дні тому
Уляна Мірінович

Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

4 дні тому
Відбулося у Тернополі друге засідання у справі побиття ветерана

Відбулося у Тернополі друге засідання у справі побиття ветерана

5 днів тому
У “Тернопільобленерго” прокоментували постачання світла споживачам

У “Тернопільобленерго” прокоментували постачання світла споживачам

5 днів тому
На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

5 днів тому
Черз борги спиртзаводу у власність держави повернуто землю, вартістю понад 914 млн грн, на Тернопільщині

У ставку на Тернопільщині виявили тіло чоловіка

5 днів тому
«Ми знову заручники»: другу добу мешканці обстріляного росіянами будинку в Тернополі без тепла і світла

«Ми знову заручники»: другу добу мешканці обстріляного росіянами будинку в Тернополі без тепла і світла

5 днів тому

Корупція

Судитимуть тернополянинa зa отримaння 1500 долaрів США непрaвомірної вигоди зa зняття з військового обліку

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

На Тернопільщині керівник коледжу брав $700 за «влаштування» на навчання для відстрочки від мобілізації

Головне

Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

Відбулося у Тернополі друге засідання у справі побиття ветерана

У “Тернопільобленерго” прокоментували постачання світла споживачам

На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

«Ми знову заручники»: другу добу мешканці обстріляного росіянами будинку в Тернополі без тепла і світла

Начальниця управління культури Тернополя отримала державне звання

Популярне

  • На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

    На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

    93 поширення
    поширити 37 Tweet 23
  • Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

    33 поширення
    поширити 13 Tweet 8
  • У “Тернопільобленерго” прокоментували постачання світла споживачам

    26 поширення
    поширити 10 Tweet 7
  • Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

    24 поширення
    поширити 10 Tweet 6
  • «Ми знову заручники»: другу добу мешканці обстріляного росіянами будинку в Тернополі без тепла і світла

    22 поширення
    поширити 9 Tweet 6

Скандал

Мер Чорткова не виконує обіцянок: родинам загиблих Героїв не виплачують компенсації за пам’ятники
Новини

Мер Чорткова не виконує обіцянок: родинам загиблих Героїв не виплачують компенсації за пам’ятники

Опубліковано Іван Тернопільський
07.12.2025

Рідні загиблих воїнів із села Біла Чортківської громади розповіли, що від 2023 року так і не отримали...

Мер Чорткова знову оскандалився: у громаді родини загиблих Героїв два роки чекають обіцяної компенсації на пам’ятники

Мер Чорткова знову оскандалився: у громаді родини загиблих Героїв два роки чекають обіцяної компенсації на пам’ятники

06.12.2025
Бережанці вибрали мером провідного архітектора Ростислава Бортника (Фото)

Скандал на Тернопільщині: Мер Бережан вважає, що у місті «пороблено» через те, що багато моляться

03.12.2025
У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

27.11.2025
Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

26.11.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025