Четвер, 18 Вересня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

правоохоронці
Головне

Поліцейські затримали водія, який спричинив ДТП та тілесні ушкодження інспектору поліції

17.09.2025
Стали відомі деталі погоні на об’їзній Тернополя
Головне

Стали відомі деталі погоні на об’їзній Тернополя

17.09.2025
втікав
Головне

Велика погоня на об’їзній Тернополя: 6 поліцейських машин наздоганяли Skoda (Відео)

17.09.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

правоохоронці

Поліцейські затримали водія, який спричинив ДТП та тілесні ушкодження інспектору поліції

12 години тому
Стали відомі деталі погоні на об’їзній Тернополя

Стали відомі деталі погоні на об’їзній Тернополя

13 години тому
втікав

Велика погоня на об’їзній Тернополя: 6 поліцейських машин наздоганяли Skoda (Відео)

15 години тому
У Тернополі СБУ затримала комунальника, який “знімав” ухилянтів з розшуку за хабарі

У Тернополі СБУ затримала комунальника, який “знімав” ухилянтів з розшуку за хабарі

18 години тому
Житель Теребовлянщини підозрюється у хабарі за працевлаштування: вимагав 500 доларів за “послугу”

Житель Теребовлянщини підозрюється у хабарі за працевлаштування: вимагав 500 доларів за “послугу”

20 години тому
На Тернопільщині померла видатна освітянка і депутатка Ольга Тугарова

На Тернопільщині померла видатна освітянка і депутатка Ольга Тугарова

23 години тому
У Тернополі підліток вигадав ДТП, щоб уникнути покарання від батьків

У Тернополі підліток вигадав ДТП, щоб уникнути покарання від батьків

1 день тому
В Тернополі працівники ТЦК запхали чоловіка в бус

В Тернополі працівники ТЦК запхали чоловіка в бус

1 день тому
скутера купити

Спортивні скутери: особливості та основні відмінності

2 дні тому
На Тернопільщині під колесами поїзда загинув 60-річний чоловік

На Тернопільщині під колесами поїзда загинув 60-річний чоловік

2 дні тому
У начальника Держгеокадастру Тернопільщини проводяться обшуки через розкрадання земель

У начальника Держгеокадастру Тернопільщини проводяться обшуки через розкрадання земель

2 дні тому
У Тернопільській області 13-річна дитина травмувалася внаслідок ДТП

У Тернопільській області 13-річна дитина травмувалася внаслідок ДТП

2 дні тому
У Тернополі голову політичної партії звинувачують у збройному нападі (Відео)

У Тернополі голову політичної партії звинувачують у збройному нападі (Відео)

2 дні тому
Стало відоме ім’я директора коледжу на Тернопільщині, який взяв хабар

Стало відоме ім’я директора коледжу на Тернопільщині, який взяв хабар

2 дні тому
Директора коледжу підозрюють у вимаганні та отриманні 500 доларів США за зарахування військовозобов’язаного на навчання в заклад освіти

Директора коледжу підозрюють у вимаганні та отриманні 500 доларів США за зарахування військовозобов’язаного на навчання в заклад освіти

3 дні тому

Корупція

Хірурга Тернопільської обласної лікарні вдруге за місяць зловили на хабарі

Лікар медичного закладу у Тернополі підозрюється в отриманні від військовослужбовця грошей

48 мільйонів збитків: викрито 19 чиновників на розкраданні бюджетних коштів на Тернопільщині

Ексголова Тернопільської облради Михайло Головко домігся закриття справи про недостовірне декларування

Експрaвоохоронць вимaгaв 16 000 долaрів США зa вплив нa лікaрів у оформленні групи інвaлідності

Житель Тернопільщини за 2000 євро обіцяв зняти військовозобов’язаного з розшуку

Головне

На Тернопільщині померла видатна освітянка і депутатка Ольга Тугарова

У Тернополі голову політичної партії звинувачують у збройному нападі (Відео)

Ексбанкіра на Тернопільщині підозрюють у підробці платіжних карток та викраденні із них понад 1 млн грн

Оператор, якого затримало ТЦК на Тернопільщині, працював на кремлівського пропагандиста

Лікарня без грошей і без «броні»: як у Більче-Золотецькій лікарні на Тернопільщині зникають зарплати

Тернопільський нардеп Ігор Василів активізувався на Тернопільщині

Популярне

  • У начальника Держгеокадастру Тернопільщини проводяться обшуки через розкрадання земель

    У начальника Держгеокадастру Тернопільщини проводяться обшуки через розкрадання земель

    310 поширення
    поширити 124 Tweet 78
  • Як депутати Тернопільської облради отримують директорські “хлібні” посади

    75 поширення
    поширити 30 Tweet 19
  • В Тернополі працівники ТЦК запхали чоловіка в бус

    63 поширення
    поширити 25 Tweet 16
  • Стало відоме ім’я директора коледжу на Тернопільщині, який взяв хабар

    60 поширення
    поширити 24 Tweet 15
  • Стали відомі деталі погоні на об’їзній Тернополя

    35 поширення
    поширити 14 Tweet 9

Скандал

В Тернополі працівники ТЦК запхали чоловіка в бус
Новини

В Тернополі працівники ТЦК запхали чоловіка в бус

Опубліковано Іван Тернопільський
16.09.2025

ТЦК запхали чоловіка в бус на Іванни Блажкевич в Тернополі.  Проходив хлопець, йому навіть документи не дали...

У Тернополі голову політичної партії звинувачують у збройному нападі (Відео)

У Тернополі голову політичної партії звинувачують у збройному нападі (Відео)

16.09.2025
У шкoлах Мельнице-Пoдільськoї грoмади на Тернопільщині учні залишилися без харчування: влада не закупила прoдукти

У шкoлах Мельнице-Пoдільськoї грoмади на Тернопільщині учні залишилися без харчування: влада не закупила прoдукти

15.09.2025
У Микулинцях скандал через премії за «бардак»: селищна рада щедро нагороджує керівника «Комунпобутсервісу»

У Микулинцях скандал через премії за «бардак»: селищна рада щедро нагороджує керівника «Комунпобутсервісу»

13.09.2025
Любоми Синоверський

Лікарня без грошей і без «броні»: як у Більче-Золотецькій лікарні на Тернопільщині зникають зарплати

13.09.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025