Понеділок, 19 Травня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

На Тернопільщині за корупцію дo відпoвідальнoсті притягнутo міськoгo гoлoву
Новини

Понад 230 тисяч гривень “пролайкав” тернополянин, повіривши у легкий заробіток

19.05.2025
Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України
Вибір редакції

Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України

19.05.2025
Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі
Вибір редакції

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

18.05.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

На Тернопільщині за корупцію дo відпoвідальнoсті притягнутo міськoгo гoлoву

Понад 230 тисяч гривень “пролайкав” тернополянин, повіривши у легкий заробіток

1 годину тому
Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України

Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України

3 години тому
Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

1 день тому
У Монастириськах обвалилася недобудована 5-поверхова поліклініка

У Монастириськах обвалилася недобудована 5-поверхова поліклініка

1 день тому
У Тернополі кондуктор викинув дитину з тролейбуса

Зламала ключицю: поїздка тролейбусом завершилася для тернополянки в лікарні

2 дні тому
Ексчиновник Тернополя, активіст і волонтер Тарас Білан поєднує службу в ЗСУ з посадою в громаді

Ексчиновник Тернополя, активіст і волонтер Тарас Білан поєднує службу в ЗСУ з посадою в громаді

2 дні тому
Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

2 дні тому
На Тернопільщині мало живцем не згоріли п’ятнадцять свиней

На пожежi у Кременецькому районi виявили тiло людини

3 дні тому
У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

3 дні тому
На Тернопільщині поліцейський, обвинувачений в отриманні 300 доларів США хабара, постане перед судом

На Тернопільщині засудили чоловіка за ухилення від мобілізації: пропонували службу в тилу, але він відмовився

3 дні тому
У Тернополі з висотки на будові випав чоловік: шансів вижити не було

У Тернополі з висотки на будові випав чоловік: шансів вижити не було

3 дні тому
У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

4 дні тому
У Копичинцях службовий автомобіль за 2 мільйони гривень возить чиновників замість медиків

У Копичинцях службовий автомобіль за 2 мільйони гривень возить чиновників замість медиків

4 дні тому
Розшукуючи зниклого на війні чоловіка жителька Тернопільщини стала жертвою шахраїв

На Тернопільщині звинувачують у державній зраді та вимагають гроші

4 дні тому
На підпитку знову за кермом: у Тернополі вдруге затримали депутата Микулинецької селищної ради

На підпитку знову за кермом: у Тернополі вдруге затримали депутата Микулинецької селищної ради

4 дні тому

Корупція

Антикорупційна апеляція: 22 травня розглядатимуть вирок ексзаступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку

Тернопільського чиновника за вимагання мільйона відпустили: справа йде до Верховного Суду

Резонансна судова справа на Тернопільщині: екс-податківець уникнув тюрми за вимагання мільйона

Справа колишнього голови Тернопільської облради про корупцію на завершальній фазі (Наживо)

Апеляція буде: ВАКС дав час захисникам колишнього заступника голови Тернопільської ОДА Ігоря Гайдука

У ЗСУ — не за покликом, а щоб уникнути в’язниці: заступник голови ТОВА серед фігурантів справи про мільйонні хабарі

Головне

Тернопільщину цієї ночі атакували безпілотники: є збиття

Тернопільський прокурор Олександр Божко подав апеляцію на рішення міськрайонного суду, який виправдав талановитого зброяра

Цієї ночі Тернопільщина пережила чергову масовану ворожу атаку дронів

Кривава трагедія на Тернопільщині: матір і син загинули від рук родича

Смерть у центрі Тернополя: у пожежі загинув чоловік

Голова Білецької громади Дмитро Малик задекларував землю, бізнес і мільйони на рахунках

Популярне

  • Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

    Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

    2667 поширення
    поширити 1067 Tweet 667
  • У Копичинцях службовий автомобіль за 2 мільйони гривень возить чиновників замість медиків

    1775 поширення
    поширити 710 Tweet 444
  • Ексчиновник Тернополя, активіст і волонтер Тарас Білан поєднує службу в ЗСУ з посадою в громаді

    275 поширення
    поширити 110 Tweet 69
  • У Монастириськах обвалилася недобудована 5-поверхова поліклініка

    175 поширення
    поширити 70 Tweet 44
  • “Вершки” Тернопільської облради в пошуках чергового фуршету, а не сесії

    447 поширення
    поширити 179 Tweet 112

Скандал

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі
Вибір редакції

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

Опубліковано Іван Тернопільський
18.05.2025

Чи законно будують на вулиці Київській, біля храму Різдва Пресвятої Богородиці, цікавляться читачі «20 хвилин», які звернулися...

У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

16.05.2025
У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

15.05.2025
Активіст Богдан Паращук звинуватив мера Фреяка в ізоляції міської ради від громади

Активіст Богдан Паращук звинуватив мера Фреяка в ізоляції міської ради від громади

10.05.2025
Ексдепутат і забудовник з Тернополя опинився у справі про державну зраду, – журналіст

Ексдепутат і забудовник з Тернополя опинився у справі про державну зраду, – журналіст

08.05.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025