Середа, 3 Грудня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

вибори ректора в ТНМУ
Головне

На посаду ректора у Тернопільському медичному університеті претендують двоє кандидатів

03.12.2025
Бережанці вибрали мером провідного архітектора Ростислава Бортника (Фото)
Новини

Скандал на Тернопільщині: Мер Бережан вважає, що у місті «пороблено» через те, що багато моляться

03.12.2025
Ексголова Тернопільської облради Михайло Головко домігся закриття справи про недостовірне декларування
Кримінал

Суд у справі екс-голови Тернопільської облради Михайла Головка знову перенесли

02.12.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

вибори ректора в ТНМУ

На посаду ректора у Тернопільському медичному університеті претендують двоє кандидатів

2 години тому
Бережанці вибрали мером провідного архітектора Ростислава Бортника (Фото)

Скандал на Тернопільщині: Мер Бережан вважає, що у місті «пороблено» через те, що багато моляться

3 години тому
Ексголова Тернопільської облради Михайло Головко домігся закриття справи про недостовірне декларування

Суд у справі екс-голови Тернопільської облради Михайла Головка знову перенесли

18 години тому
Василь Богайчук

Збаразький Центр соцпослуг отримав нового керівника

21 годину тому
На Тернопільщині посеред дня з автомобіля викрали 25000 грн

На Тернопільщині відкрито 2644 провадження за комунальні борги

22 години тому
У Бережанах три дні вода підмиває асфальт: ремонт досі не розпочали

У Бережанах три дні вода підмиває асфальт: ремонт досі не розпочали

1 день тому
Кількість жертв внаслідок атаки на Тернопіль зросла до 36: у лікарні померла жінка

Кількість жертв внаслідок атаки на Тернопіль зросла до 36: у лікарні померла жінка

1 день тому
В “Ветеранському просторі” Тернопільщини – новий керівник

В “Ветеранському просторі” Тернопільщини – новий керівник

2 дні тому
У Тернополі новонародженого хлопчика назвали Іудою

У Тернополі новонародженого хлопчика назвали Іудою

2 дні тому
Що не так із деклараціями голів ВЛК у Тернополі

Що не так із деклараціями голів ВЛК у Тернополі

2 дні тому
Голова Скалатської громади піклується про поліцейських

Міський голова Скалата Петро Савончак задекларував десятки гектарів землі та два будинки

3 дні тому
Зеленський оголосить про свою відставку на Новий рік, а перед цим підпише припинення вогню, – політтехнолог Петров

Зеленський оголосить про свою відставку на Новий рік, а перед цим підпише припинення вогню, – політтехнолог Петров

3 дні тому
втратила гроші підтримка оон Тернопільщина

Мешканка Тернопільщини втратила 1000 доларів через шахрайське фішингове посилання

4 дні тому
загинув Герой війна смерть

Байковецька громада з глибоким сумом сповіщає про непоправну втрату

4 дні тому
Зеленський Єрмак

Єрмак після звільнення та обшуків заявив, що йтиме на фронт

4 дні тому

Корупція

Судитимуть тернополянинa зa отримaння 1500 долaрів США непрaвомірної вигоди зa зняття з військового обліку

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

На Тернопільщині керівник коледжу брав $700 за «влаштування» на навчання для відстрочки від мобілізації

Головне

Міський голова Скалата Петро Савончак задекларував десятки гектарів землі та два будинки

Зеленський оголосить про свою відставку на Новий рік, а перед цим підпише припинення вогню, – політтехнолог Петров

Мешканка Тернопільщини втратила 1000 доларів через шахрайське фішингове посилання

Єрмак після звільнення та обшуків заявив, що йтиме на фронт

Існує ризик обвалу: у Тернополі пділягає демонтажу знищений російською ракетою будинок на Стуса

Померла ще одна дитина від ракетного удару по Тернополю: кількість загиблих зросла

Популярне

  • Що не так із деклараціями голів ВЛК у Тернополі

    Що не так із деклараціями голів ВЛК у Тернополі

    45 поширення
    поширити 18 Tweet 11
  • На бульварі Данила Галицького у Тернополі вночі вбили чоловіка

    35 поширення
    поширити 14 Tweet 9
  • Міський голова Скалата Петро Савончак задекларував десятки гектарів землі та два будинки

    32 поширення
    поширити 13 Tweet 8
  • Суд у справі екс-голови Тернопільської облради Михайла Головка знову перенесли

    28 поширення
    поширити 11 Tweet 7
  • Трагедія в Тернополі: 18-річний студент з Хмельниччини випав з третього поверху і помер у лікарні

    28 поширення
    поширити 11 Tweet 7

Скандал

Бережанці вибрали мером провідного архітектора Ростислава Бортника (Фото)
Новини

Скандал на Тернопільщині: Мер Бережан вважає, що у місті «пороблено» через те, що багато моляться

Опубліковано Іван Тернопільський
03.12.2025

Очільник Бережанської громади Ростислав Бортник відреагував на критику, яку отримав після аварії на старій водопровідній трубі. Бережанцям...

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

27.11.2025
Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

26.11.2025
Ілько Стахурський.

Голова Скориківської громади продовжує керувати попри заборону суду

25.11.2025
«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

20.11.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025