Четвер, 27 Листопада, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного
Новини

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

27.11.2025
желейні цукерки Рошен
суспільство

Чим насправді відрізняються желейні цукерки від мармеладу

27.11.2025
Трагедія в Тернополі: 18-річний студент з Хмельниччини випав з третього поверху і помер у лікарні
Новини

Трагедія в Тернополі: 18-річний студент з Хмельниччини випав з третього поверху і помер у лікарні

27.11.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

29 хвилин тому
желейні цукерки Рошен

Чим насправді відрізняються желейні цукерки від мармеладу

7 години тому
Трагедія в Тернополі: 18-річний студент з Хмельниччини випав з третього поверху і помер у лікарні

Трагедія в Тернополі: 18-річний студент з Хмельниччини випав з третього поверху і помер у лікарні

9 години тому
На вулиці Галицькій у Тернополі вночі вбили чоловіка

На вулиці Галицькій у Тернополі вночі вбили чоловіка

11 години тому
Померла ще одна дитина від ракетного удару по Тернополю: кількість загиблих зросла

Померла ще одна дитина від ракетного удару по Тернополю: кількість загиблих зросла

12 години тому
Ексголова Тернопільської облради просив апеляцію ВАКСу дозволити йому вільно їздити Україною

Апеляційна палата ВАКС призначила наступне засідання у справі ексголови Тернопільської облради Михайла Головка

12 години тому
Хотів випити? У Тернополі чоловік випав з четвертого поверху

Випав із вікна: у Тернополі помер юнак

13 години тому
СБУ про нові “затримання” від ФСБ РФ: частина скоординованої інформоперації

Видавав себе за СБУ і питав про військових: у Тернополі чоловік відбувся 1700 грн штрафу

1 день тому
Судитимуть жителя Тернопільщини, який пропонував 10 000 доларів США працівникам поліції за не притягнення до відповідальності

Судитимуть жителя Тернопільщини, який пропонував 10 000 доларів США працівникам поліції за не притягнення до відповідальності

1 день тому
Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

1 день тому
Відбулося засідання сесії Тернопільської обласної ради

Реформа заради реформи: у Тернопільській ОВА управління розвитку інфраструктури було приєднано до департаменту капітального будівництва

2 дні тому
Ілько Стахурський.

Голова Скориківської громади продовжує керувати попри заборону суду

3 дні тому
Корупція в Держпраці: ДСР Нацполіції викрила схему хабарів на 30–40 тис. грн за фіктивні перевірки на Тернопільщині та сусідніх областях

Корупція в Держпраці: ДСР Нацполіції викрила схему хабарів на 30–40 тис. грн за фіктивні перевірки на Тернопільщині та сусідніх областях

3 дні тому
Вручну перебирають уламки: у Тернополі поліція продовжує пошуки зниклих після обстрілу

Вручну перебирають уламки: у Тернополі поліція продовжує пошуки зниклих після обстрілу

3 дні тому
На Борщівщині жінка зберігала вдома майже 2 кг канабісу: поліція відкрила кримінальну справу

На Борщівщині жінка зберігала вдома майже 2 кг канабісу: поліція відкрила кримінальну справу

3 дні тому

Корупція

Судитимуть тернополянинa зa отримaння 1500 долaрів США непрaвомірної вигоди зa зняття з військового обліку

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

На Тернопільщині керівник коледжу брав $700 за «влаштування» на навчання для відстрочки від мобілізації

Головне

Корупція в Держпраці: ДСР Нацполіції викрила схему хабарів на 30–40 тис. грн за фіктивні перевірки на Тернопільщині та сусідніх областях

До восьми років ув’язнення: на Чортківщині чоловік тяжко поранив знайомого ножем через сварку за гроші

Судитимуть тернополянинa, який зaпропонувaв копaм 10 тисяч долaрів зa “зaкриття” п’яного водіння

Четверту добу у Тернополі тривають аварійно-рятувальні роботи

Згоріли заживо, обіймаючи одна одну, мама з донькою через російську атаку на Тернопіль

Після обстрілу Тернополя у лікарнях перебуває 52 пацієнти, – Ярмоленко

Популярне

  • За хабарі затримано колишнього працівника Тернопільської прокуратури

    За хабарі затримано колишнього працівника Тернопільської прокуратури

    60 поширення
    поширити 24 Tweet 15
  • У Тернополі виявили шахед, який не вибухнув

    33 поширення
    поширити 13 Tweet 8
  • На вулиці Галицькій у Тернополі вночі вбили чоловіка

    30 поширення
    поширити 12 Tweet 8
  • Трагедія в Тернополі: 18-річний студент з Хмельниччини випав з третього поверху і помер у лікарні

    23 поширення
    поширити 9 Tweet 6
  • Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

    22 поширення
    поширити 9 Tweet 6

Скандал

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного
Новини

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

Опубліковано Іван Тернопільський
27.11.2025

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного.  Місцеві жителі називають Михайла Шкільного лікарем «від...

Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

Скандал у Підволочиську: ноутбуки для шкіл купили на 8 тисяч грн дорожче за ринкову ціну у двоюрідного брата начальниці відділу освіти

26.11.2025
Ілько Стахурський.

Голова Скориківської громади продовжує керувати попри заборону суду

25.11.2025
«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

«Слуга народу» Федієнко публікував відео з виставки РЕБ у Тернополі та назвав завод, який їх виготовляє

20.11.2025
Леся Голояд

Радниця голови Тернопільської ОДА назвала протести проти «справи Міндіча» грою ворога

18.11.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025