Вівторок, 1 Липня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

Тернопільська міська рада представили звіт про закупівлі для ЗСУ
Головне

На Тернопільщині гальмується створення реабілітаційного центру для ветеранів

30.06.2025
На Тернопільщині розшукали чоловіка, який пішов по гриби і пропав
Кримінал

За отруєння 8 дітей жительці Копичинців загрожує 8 років тюрми

30.06.2025
Богдан Попадин
Головне

Ексдепутат Тернопільської міськради запропонував відомому російському актору житло

30.06.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

Тернопільська міська рада представили звіт про закупівлі для ЗСУ

На Тернопільщині гальмується створення реабілітаційного центру для ветеранів

3 години тому
На Тернопільщині розшукали чоловіка, який пішов по гриби і пропав

За отруєння 8 дітей жительці Копичинців загрожує 8 років тюрми

6 години тому
Богдан Попадин

Ексдепутат Тернопільської міськради запропонував відомому російському актору житло

8 години тому
Нічна атака на Тернопільщину: уламки ворожих безпілотників та ракет пошкодили будівлі

Нічна атака на Тернопільщину: уламки ворожих безпілотників та ракет пошкодили будівлі

1 день тому
Минуло вісім років після вбивства у Вишнівці на Тернопільщині, а вироку досі немає

Минуло вісім років після вбивства у Вишнівці на Тернопільщині, а вироку досі немає

1 день тому
На російському телебаченні обговорюють мобілізацію двох священників на Тернопільщині

На російському телебаченні обговорюють мобілізацію двох священників на Тернопільщині

1 день тому
На Тернопільщині суд конфіскував у боржника стовбур

На Тернопільщині суд конфіскував у боржника стовбур

2 дні тому
Подружжя тернополян заволоділи чужим майном на 3,8 млн грн

Подружжя тернополян заволоділи чужим майном на 3,8 млн грн

4 дні тому
Скандальний екс-прокурор Тернопільщини хоче поновитися на посаді

Скандальний екс-прокурор Тернопільщини хоче поновитися на посаді

4 дні тому
Богдан Буяк

Ректором ТНПУ знову обрано Богдана Буяка

4 дні тому
зґвалтування

На Тернопільщині 27-річний молодик згвалтував 6-річну дівчинку

5 днів тому
HDMI кабель

Як вибрати HDMI кабель: поради та рекомендації

5 днів тому
Депутат Тернопільської райради від політсили “За майбутнє”, якого підозрюють у вимаганні хабаря, склав повноваження

Аграрний скандал із доларами і суддями: суд не закрив справу ексдепутата Тернопільщини

5 днів тому
Арка у стилі радянської зірки з’явилася у Ланівцях

Арка у стилі радянської зірки з’явилася у Ланівцях

5 днів тому
У Тернополі чоловік побив муніципального інспектора за виписаний штраф

Жахливі розбірки на Тернопільщині: знущалися над старостою села

6 днів тому

Корупція

Аграрний скандал із доларами і суддями: суд не закрив справу ексдепутата Тернопільщини

ВАКС призначив чергове засідання щодо ексзаступника Тернопільської ОВА Ігора Гайдука

Зняття з розшуку та оформлення фіктивної непридатності – на Тернопільщині викрито корупційні схеми службовців ТЦК

ВАКС ухвалив вирок у справі колишнього голови Тернопільської обласної ради

Керівник юридичної фірми у Тернополі вимагав хабаря за оновлення даних у ТЦК

Корупційний скандал у Кременці на Тернопільщині: як маніпуляції мера загрожують лікарні

Головне

На Тернопільщині 27-річний молодик згвалтував 6-річну дівчинку

Ексголову Тернопільської облради Головка звинувачують у недостовірному декларуванні на 4,4 млн грн

Михайло Головко залишиться на свободі під час апеляції: 15 млн грн застави внесли 40 осіб

Скільки заробив Богдан Бутковський за перші місяці на посаді голови Тернопільської облради

ВАКС призначив чергове засідання щодо ексзаступника Тернопільської ОВА Ігора Гайдука

У Тернополі плaнується вечіркa під час війни

Популярне

  • Арка у стилі радянської зірки з’явилася у Ланівцях

    Арка у стилі радянської зірки з’явилася у Ланівцях

    303 поширення
    поширити 121 Tweet 76
  • Нічна атака на Тернопільщину: уламки ворожих безпілотників та ракет пошкодили будівлі

    99 поширення
    поширити 40 Tweet 25
  • Скільки заробив Богдан Бутковський за перші місяці на посаді голови Тернопільської облради

    774 поширення
    поширити 310 Tweet 194
  • Скандальний екс-прокурор Тернопільщини хоче поновитися на посаді

    36 поширення
    поширити 14 Tweet 9
  • Михайло Головко залишиться на свободі під час апеляції: 15 млн грн застави внесли 40 осіб

    62 поширення
    поширити 25 Tweet 16

Скандал

Арка у стилі радянської зірки з’явилася у Ланівцях
Новини

Арка у стилі радянської зірки з’явилася у Ланівцях

Опубліковано Іван Тернопільський
25.06.2025

У центрі Ланівців з’явилася арка у формі п’ятикутної зірки. І хоча міська влада досі не дала офіційного...

У Тернополі плaнується вечіркa під час війни

У Тернополі плaнується вечіркa під час війни

21.06.2025
Син голови Підволочиської громади купив квартиру в Тернополі за рекордно низькою ціною

Син голови Підволочиської громади купив квартиру в Тернополі за рекордно низькою ціною

19.06.2025
На Тернопільщині будують церкву московського патріархату

На Тернопільщині будують церкву московського патріархату

19.06.2025
Скандал у Чорткові: жоден автобус приватного перевізника не виїхав на маршрут

Скандал у Чорткові: жоден автобус приватного перевізника не виїхав на маршрут

13.06.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025