П’ятниця, 19 Грудня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

Судитимуть бійців 110-ї бригади на чолі із заступником командира за систематичні побори з військових та погрозу вбивством
Кримінал

Судитимуть бійців 110-ї бригади на чолі із заступником командира за систематичні побори з військових та погрозу вбивством

18.12.2025
Вища рада правосуддя розгляне справу про п’яне водіння Господарського суду Тернопільської області Володимира Гевка
Головне

Вища рада правосуддя розгляне справу про п’яне водіння Господарського суду Тернопільської області Володимира Гевка

18.12.2025
У справі про привласнення 1,8 млн грн на ремонтах ДСНС Тернопільщини з’явився ще один підозрюваний
корупція

У справі про привласнення 1,8 млн грн на ремонтах ДСНС Тернопільщини з’явився ще один підозрюваний

17.12.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

Судитимуть бійців 110-ї бригади на чолі із заступником командира за систематичні побори з військових та погрозу вбивством

Судитимуть бійців 110-ї бригади на чолі із заступником командира за систематичні побори з військових та погрозу вбивством

21 годину тому
Вища рада правосуддя розгляне справу про п’яне водіння Господарського суду Тернопільської області Володимира Гевка

Вища рада правосуддя розгляне справу про п’яне водіння Господарського суду Тернопільської області Володимира Гевка

1 день тому
У справі про привласнення 1,8 млн грн на ремонтах ДСНС Тернопільщини з’явився ще один підозрюваний

У справі про привласнення 1,8 млн грн на ремонтах ДСНС Тернопільщини з’явився ще один підозрюваний

2 дні тому
Трaгедія нa Чортківщині: чоловік убив ножем дружину під чaс свaрки, а свідкaми були неповнолітні діти

Трaгедія нa Чортківщині: чоловік убив ножем дружину під чaс свaрки, а свідкaми були неповнолітні діти

2 дні тому
На допомогу ЗСУ: Дві картини генія з Тернопільщини Івана Марчука продали на благодійному аукціоні за 3,5 млн грн

На допомогу ЗСУ: Дві картини генія з Тернопільщини Івана Марчука продали на благодійному аукціоні за 3,5 млн грн

2 дні тому
Міський голова Сергій Надал відвідав 75-річну тернополянку, чий син служить у ЗСУ

Міський голова Сергій Надал відвідав 75-річну тернополянку, чий син служить у ЗСУ

3 дні тому
У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

3 дні тому
За сприяння виїзду за кордон: Тернопільського волонтера Володимира Петришина взяли під варту в залі суду

Поліцейські вилучили наркотики у молодого чоловіка у Тернополі

3 дні тому
Перенавантежено лінію “102”: контакти в містечках Тернопільщини

У Тернополі поліція з’ясовує обставини смерті третьокласника

3 дні тому
Головко і Апостол: як екснардепи множать свою репутацію на нуль

Головко і Апостол: як екснардепи множать свою репутацію на нуль

3 дні тому
Юрій Костишин

На війні загинув тернополянин, фотограф Юрій Костишин з позивним Кіт Характерник

4 дні тому
“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

“Мої пісні — філософія мого життя”: народна артистка Оксана Білозір про сцену, політику і війну

4 дні тому
Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

4 дні тому
На Тернопільщині чоловік і дружина померли в один день

На Тернопільщині чоловік і дружина померли в один день

4 дні тому
У Підволочиській селищній раді нова депутатка

У Підволочиській селищній раді нова депутатка

4 дні тому

Корупція

У справі про привласнення 1,8 млн грн на ремонтах ДСНС Тернопільщини з’явився ще один підозрюваний

Судитимуть тернополянинa зa отримaння 1500 долaрів США непрaвомірної вигоди зa зняття з військового обліку

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

Головне

На війні загинув тернополянин, фотограф Юрій Костишин з позивним Кіт Характерник

Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

У Підволочиській селищній раді нова депутатка

Суддя Мірінович Уляна не відповідає займаній посаді в Тернопільському адмінсуді

Відбулося у Тернополі друге засідання у справі побиття ветерана

У “Тернопільобленерго” прокоментували постачання світла споживачам

Популярне

  • На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

    На Тернопільщині представили нового заступника начальника головного управління ДСНС

    173 поширення
    поширити 69 Tweet 43
  • Син екснардепа Михайла Апостола наполягає на проведенні психіатричної експертизи для художника Івана Марчука

    54 поширення
    поширити 22 Tweet 14
  • Головко і Апостол: як екснардепи множать свою репутацію на нуль

    42 поширення
    поширити 17 Tweet 11
  • У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

    35 поширення
    поширити 14 Tweet 9
  • Трaгедія нa Чортківщині: чоловік убив ножем дружину під чaс свaрки, а свідкaми були неповнолітні діти

    32 поширення
    поширити 13 Tweet 8

Скандал

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні
Новини

У Тернополі помер третьокласник: поліція розслідує обставини смерті дитини в лікарні

Опубліковано Іван Тернопільський
16.12.2025

У Тернополі з глибоким сумом повідомили про смерть третьокласника Тернопільської спеціалізованох школи №7 Лук’яна Сопеля. Трагедія сталася...

Мер Чорткова не виконує обіцянок: родинам загиблих Героїв не виплачують компенсації за пам’ятники

Мер Чорткова не виконує обіцянок: родинам загиблих Героїв не виплачують компенсації за пам’ятники

07.12.2025
Мер Чорткова знову оскандалився: у громаді родини загиблих Героїв два роки чекають обіцяної компенсації на пам’ятники

Мер Чорткова знову оскандалився: у громаді родини загиблих Героїв два роки чекають обіцяної компенсації на пам’ятники

06.12.2025
Бережанці вибрали мером провідного архітектора Ростислава Бортника (Фото)

Скандал на Тернопільщині: Мер Бережан вважає, що у місті «пороблено» через те, що багато моляться

03.12.2025
У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

У Бережанській громаді розгорівся скандал навколо звільнення лікаря-травматолога Михайла Шкільного

27.11.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025