Понеділок, 19 Травня, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

Ігор Гайдук
корупція

Апеляція ВАКС розгляне скаргу на вирок ексзаступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку

19.05.2025
На Тернопільщині за корупцію дo відпoвідальнoсті притягнутo міськoгo гoлoву
Новини

Понад 230 тисяч гривень “пролайкав” тернополянин, повіривши у легкий заробіток

19.05.2025
Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України
Вибір редакції

Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України

19.05.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

Ігор Гайдук

Апеляція ВАКС розгляне скаргу на вирок ексзаступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку

1 годину тому
На Тернопільщині за корупцію дo відпoвідальнoсті притягнутo міськoгo гoлoву

Понад 230 тисяч гривень “пролайкав” тернополянин, повіривши у легкий заробіток

4 години тому
Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України

Єпископ з Тернопільщини очолив закриту зустріч екзорцистів України

6 години тому
Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

1 день тому
У Монастириськах обвалилася недобудована 5-поверхова поліклініка

У Монастириськах обвалилася недобудована 5-поверхова поліклініка

1 день тому
У Тернополі кондуктор викинув дитину з тролейбуса

Зламала ключицю: поїздка тролейбусом завершилася для тернополянки в лікарні

2 дні тому
Ексчиновник Тернополя, активіст і волонтер Тарас Білан поєднує службу в ЗСУ з посадою в громаді

Ексчиновник Тернополя, активіст і волонтер Тарас Білан поєднує службу в ЗСУ з посадою в громаді

2 дні тому
Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

3 дні тому
На Тернопільщині мало живцем не згоріли п’ятнадцять свиней

На пожежi у Кременецькому районi виявили тiло людини

3 дні тому
У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

3 дні тому
На Тернопільщині поліцейський, обвинувачений в отриманні 300 доларів США хабара, постане перед судом

На Тернопільщині засудили чоловіка за ухилення від мобілізації: пропонували службу в тилу, але він відмовився

3 дні тому
У Тернополі з висотки на будові випав чоловік: шансів вижити не було

У Тернополі з висотки на будові випав чоловік: шансів вижити не було

3 дні тому
У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

4 дні тому
У Копичинцях службовий автомобіль за 2 мільйони гривень возить чиновників замість медиків

У Копичинцях службовий автомобіль за 2 мільйони гривень возить чиновників замість медиків

4 дні тому
Розшукуючи зниклого на війні чоловіка жителька Тернопільщини стала жертвою шахраїв

На Тернопільщині звинувачують у державній зраді та вимагають гроші

4 дні тому

Корупція

Апеляція ВАКС розгляне скаргу на вирок ексзаступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку

Антикорупційна апеляція: 22 травня розглядатимуть вирок ексзаступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку

Тернопільського чиновника за вимагання мільйона відпустили: справа йде до Верховного Суду

Резонансна судова справа на Тернопільщині: екс-податківець уникнув тюрми за вимагання мільйона

Справа колишнього голови Тернопільської облради про корупцію на завершальній фазі (Наживо)

Апеляція буде: ВАКС дав час захисникам колишнього заступника голови Тернопільської ОДА Ігоря Гайдука

Головне

Тернопільщину цієї ночі атакували безпілотники: є збиття

Тернопільський прокурор Олександр Божко подав апеляцію на рішення міськрайонного суду, який виправдав талановитого зброяра

Цієї ночі Тернопільщина пережила чергову масовану ворожу атаку дронів

Кривава трагедія на Тернопільщині: матір і син загинули від рук родича

Смерть у центрі Тернополя: у пожежі загинув чоловік

Голова Білецької громади Дмитро Малик задекларував землю, бізнес і мільйони на рахунках

Популярне

  • Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

    Тернопільщину хочуть “стерти” з карти України?

    2713 поширення
    поширити 1085 Tweet 678
  • У Копичинцях службовий автомобіль за 2 мільйони гривень возить чиновників замість медиків

    1776 поширення
    поширити 710 Tweet 444
  • Ексчиновник Тернополя, активіст і волонтер Тарас Білан поєднує службу в ЗСУ з посадою в громаді

    277 поширення
    поширити 111 Tweet 69
  • У Монастириськах обвалилася недобудована 5-поверхова поліклініка

    176 поширення
    поширити 70 Tweet 44
  • “Вершки” Тернопільської облради в пошуках чергового фуршету, а не сесії

    447 поширення
    поширити 179 Tweet 112

Скандал

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі
Вибір редакції

Нове секретне будівництво біля церкви на вулиці Київській в Тернополі

Опубліковано Іван Тернопільський
18.05.2025

Чи законно будують на вулиці Київській, біля храму Різдва Пресвятої Богородиці, цікавляться читачі «20 хвилин», які звернулися...

У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

У Вишнівці на Тернопільщині осквернили могили полеглих Героїв

16.05.2025
У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

У Великоберезовицькій громаді планують затвердити зміни до генплану без громадських слухань

15.05.2025
Активіст Богдан Паращук звинуватив мера Фреяка в ізоляції міської ради від громади

Активіст Богдан Паращук звинуватив мера Фреяка в ізоляції міської ради від громади

10.05.2025
Ексдепутат і забудовник з Тернополя опинився у справі про державну зраду, – журналіст

Ексдепутат і забудовник з Тернополя опинився у справі про державну зраду, – журналіст

08.05.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025