Понеділок, 3 Листопада, 2025
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги
Немає результатів
Показати всі результати
Тернопільська правда
Немає результатів
Показати всі результати
Головна Інтерв'ю

Тернопільський ресторатор радить бути прискіпливим до їжі

Опубліковано Іван Тернопільський
06.02.2022
A A
страви
FacebookTwitterTelegram

Таке місце пошуків орієнтирів для небайдужих до кухні як частини нематеріальної культурної спадщини дало ще більше впевненості ресторатору щодо потреби дооцінити і доопрацювати українську кухню, а також не забувати бути прискіпливим до їжі. Більше того, він наголошує на потребі у якісних гастрофестивалях у Тернополі, формат яких на даній гастрозустрічі приводили у приклад польські представники.

– Чи впливає розвиток української кухні на збільшення потоку туристів в місто? Чи можливо у Тернополі поширювати гастротуризм? Що для цього слід зробити?

– Під час гастрозустрічі поляки ділились досвідом проведення гастрофестивалів. Це може відбуватись гастротуром від місця до місця із певними цифровими записниками рецептів. У нас могла б бути хороша практика гастрофестивалів. Та для цього потрібні певні умови, комфортні не лише для великих рестораторів. Гастроентузіасти повинні мати змогу продемонструвати свої 2-3 страви широкій публіці. Якщо давати такі можливості під час фестивалів, потік туристів, звісно, буде збільшуватися. Це має бути фестиваль, де помітні черги за новинками кухні незнаних шеф-кухарів, а не скупчення для масового споживання звичних страв та напоїв.

Володимир Харкавий

– Українська кухня – недооцінена й ще добре не вивчена. Такою була одна з тез «Львівських гастрозустрічей». Наскільки Ви погоджуєтесь з нею? 

– У нас через історію із Радянським союзом виникло неправильне сприйняття їжі, яке потрібно змінити на асоціативному рівні. Найперше слід витягати справжній смак страв із локальних продуктів, які готують в українських домівках. До прикладу, ми хочемо більше додавати у бізнес-ланчі тушену капусту, яку попередньо будемо підквашувати. Це може бути надзвичайно смачно. Але люди, які мають несмачні спогади, пов’язані  з цією стравою, не так легко почнуть знову її вживати. Те ж можу сказати про закрутки. Ми подаємо стейки із консервованими сливами. Ці  фрукти можна зробити без великої кількості цукру. І вони будуть набагато корисніші від штучних свіжих фруктів. Звісно, мова не йде про свіжі фрукти та овочі, які є екологічні. Але питання – чи наші люди шукають саме таку продукцію і чи готові платити за неї більше?

– «Українська кухня в розвитку мала б піти шляхом нордичної» – це ще одна теза гастрозустрічі. Чи згідні з нею? Чому? Що ви як єдиний у Тернополі заклад сучасної скандинавської кухні вже перейняли? 

– Ми працюємо за скандинавською філософією – це використати якомога більше локальних продуктів за досконалими технологіями без підсилення смаку. Скандинави готують страви із риби дикого вилову, із трав з лісів. Вони не додають багато соусів та часнику, аби сильніше впливати на смакові рецептори. Це страви на вогні, які максимально зберігають справжній смак продукту. У нас багато співпадінь у продуктах, які вирощують у скандинавських країнах. Тому працюємо за їхнім підходом до їжі. Це насамперед корисно для здоров’я. А також виховує споживача бути вишуканим у споживанні їжі.

– Їжа – це ще й про атмосферу. Як простір впливає на формування гастрозвичок та яким він має бути?

– Дуже співчуваю людям, у яких пропадає смак, адже для мене їжа – це про задоволення та емоції, а не лише паливо для енергії. Тож насолоджуватись нею слід у відповідній атмосфері невимушеності – це місце має бути комфортним для людей у спортивному костюмі чи стилі casual і водночас у класичному одязі. Важливо, щоб був доступним відповідний простір, аби не заважати компанії чи відвідувачу наодинці перебувати у певній зоні комфорту.

– Як відомо, українці звикли до порцій «по-багатому». Наскільки у нас уже розвинулась культура споживання їжі та напоїв? 

– Склалось знову ж таки історично, що українці шукають великі порції. Так ресторатори часто заманюють людей. Але я раджу бути прискіпливими до їжі. Звертати увагу, чи це дійсно великий кусок м’яса, чи це трішки м’яса і багато кляру. Треба бути прискіпливим до їжі. Коли ми вже не є голодними, час формувати культуру споживання. Але також вважаю, що не варто себе надто обмежувати у їжі та виснажувати організм нестачею вітамінів і мінералів. Треба приділяти увагу більш рухливому та активному способу життя, аби спалювати спожиті калорії.

– Чи вважаєте Ви, що слід змінювати ставлення батьків до харчування дітей? Адже сьогодні присутні дискусії навколо реформи Євгена Клопотенка щодо шкільних їдалень.

– Я вважаю, що кухню в школах потрібно змінювати і повністю підтримую цю ініціативу. Мій син навчається в першому класі, я не помічаю масового невдоволення батьків через нове меню. Думаю, дискусії і критику починають більше через фінансові питання, пов’язані зі зміною системи харчування в шкільних їдальнях.

Джерело: Терен
Позначки: бути пильнимгастрозустрічприскіпливим до їжірестораор

Коментарі





Нещодавні дописи

На Шумщині у громадському туалеті помер чоловік
Головне

На Шумщині у громадському туалеті помер чоловік

03.11.2025
Правоохоронці вручили підозру начальниці відділу містобудування та земельних відносин Збаразької міськради
Новини

Правоохоронці вручили підозру начальниці відділу містобудування та земельних відносин Збаразької міськради

03.11.2025
Аудитори занайшли фінансові проблеми у Бучацькій лікарні на Тернопільщині
Новини

Аудитори занайшли фінансові проблеми у Бучацькій лікарні на Тернопільщині

03.11.2025
Наступний допис
захист в телефоні

Використати додаток WhiteRibbonUA для захисту від домашнього насильства вже можуть і тернополяни

лижний спорт Олімпіада

Як виступили спортсмени з Тернопільщини на олімпіаді в Пекіні

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Місцева дорога на Тернопільщині перебуває у жахливому стані

Останні новини

На Шумщині у громадському туалеті помер чоловік

На Шумщині у громадському туалеті помер чоловік

1 годину тому
Правоохоронці вручили підозру начальниці відділу містобудування та земельних відносин Збаразької міськради

Правоохоронці вручили підозру начальниці відділу містобудування та земельних відносин Збаразької міськради

3 години тому
Аудитори занайшли фінансові проблеми у Бучацькій лікарні на Тернопільщині

Аудитори занайшли фінансові проблеми у Бучацькій лікарні на Тернопільщині

4 години тому
У Тернополі суд залишив у СІЗО бійців 3-ї штурмової попри бойові заслуги

У Тернополі суд залишив у СІЗО бійців 3-ї штурмової попри бойові заслуги

15 години тому
Смертельна аварія: суддя з Тернопільщини збила двох людей на Франківщині на переході

Смертельна аварія: суддя з Тернопільщини збила двох людей на Франківщині на переході

1 день тому
Під Тернополем чоловік самовільно викопав ставок у заказнику

Суд арештував дві ділянки біля заказника «Серетський» в Тернополі

1 день тому
На Тернопільському ставі затримали чоловіків за підводне полювання на риб

На Тернопільському ставі затримали чоловіків за підводне полювання на риб

2 дні тому
Затримали тернополянина за вибух посилки в сортувальному центрі «Укрпошти» в Києві

Затримали тернополянина за вибух посилки в сортувальному центрі «Укрпошти» в Києві

2 дні тому
Голова Скориківської громади став рекордсменом за рівнем зарплати на Тернопільщині

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

2 дні тому
На Тернопільщині посеред дня з автомобіля викрали 25000 грн

Бухгалтерка Кременецької бібліотеки привласнювала премії працівників

2 дні тому
сумка шоппер

Як доглядати за сумкою шоппер, щоб вона служила роками?

3 дні тому
Перепрaвляли через кордон військовозобов’язaних зa 13 тис долaрів США – підозрюють 2 тернополян

Перепрaвляли через кордон військовозобов’язaних зa 13 тис долaрів США – підозрюють 2 тернополян

3 дні тому
У Тернополі вкрали два генератори: біля крамниці і медичного закладу

У Тернополі розслідують можливу розтрату бюджетних коштів під час закупівлі генераторів

3 дні тому
Куди витрачає кошти “Тернопільобленерго”

Куди витрачає кошти “Тернопільобленерго”

3 дні тому
Від вимагання грошей до відмови в лікуванні: на які медзаклади Тернопільщини скаржилися пацієнти

Від вимагання грошей до відмови в лікуванні: на які медзаклади Тернопільщини скаржилися пацієнти

3 дні тому

Корупція

Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

Першого заступника міського голови Кременця виправдали від звинувачень у хабарництві

На Тернопільщині оштрафували кількох депутатів

Як телефон бізнесмена з Тернопільщини вивів НАБУ на топ-посадовців

На Тернопільщині керівник коледжу брав $700 за «влаштування» на навчання для відстрочки від мобілізації

1500 долaрів США зa зняття з військового обліку – в отримaнні непрaвомірної вигоди підозрюють тернополянинa

Головне

У Тернополі розслідують можливу розтрату бюджетних коштів під час закупівлі генераторів

Скандал у Мельнице-Подільській громаді: депутат вимагає від голови оприлюднити рішення сесій, котрі ховають 20 днів

Пожежа у багатоповерхівці в центрі Тернополя

Стався вибух на вулиці Тернопільській – знесло три поверхи багатоповерхівки

Смертельнa ДТП у Зaрудді: водій Renault Duster постaне перед судом зa перевищення швидкості

“Тернопільводоканал” бере у лізинг електрофургон за понад два мільйони гривень

Популярне

  • Затримали тернополянина за вибух посилки в сортувальному центрі «Укрпошти» в Києві

    Затримали тернополянина за вибух посилки в сортувальному центрі «Укрпошти» в Києві

    136 поширення
    поширити 54 Tweet 34
  • Пожежа у багатоповерхівці в центрі Тернополя

    70 поширення
    поширити 28 Tweet 18
  • Смертельна аварія: суддя з Тернопільщини збила двох людей на Франківщині на переході

    36 поширення
    поширити 14 Tweet 9
  • Голову Скориківської громади відсторонено від виконання обов’язків

    35 поширення
    поширити 14 Tweet 9
  • У Тернополі суд залишив у СІЗО бійців 3-ї штурмової попри бойові заслуги

    32 поширення
    поширити 13 Tweet 8

Скандал

У Тернополі вкрали два генератори: біля крамниці і медичного закладу
Головне

У Тернополі розслідують можливу розтрату бюджетних коштів під час закупівлі генераторів

Опубліковано Іван Тернопільський
31.10.2025

Поліція Тернополя проводить досудове розслідування за фактом можливої розтрати бюджетних коштів посадовими особами Тернопільської міської ради під...

Викрадали та катували людей, вимагали гроші: у Тернополі затримали й оголосили підозри групі військових

Міністерство оборони України підтвердило, що на території Тернопільської області триває експеримент

24.10.2025
Дружина мера Підгаєць на Тернопільщині потрапила в скандал через використання авто міської ради

Дружина мера Підгаєць на Тернопільщині потрапила в скандал через використання авто міської ради

22.10.2025
Учителя тернопільської мобілізували без ВЛК і попри чинну відстрочку

Учителя тернопільської мобілізували без ВЛК і попри чинну відстрочку

22.10.2025
Скандал у ТНМУ: Михайло Корда звинуватив журналістів у “проплаченому” блозі про вибори ректора

Скандал у ТНМУ: Михайло Корда звинуватив журналістів у “проплаченому” блозі про вибори ректора

19.10.2025

Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «Тернопільська правда», захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «Тернопільську правду» має міститися в першому абзаці тексту.

  • Контакти
  • Співпраця

© 2025

Немає результатів
Показати всі результати
  • Новини
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Економіка
  • Корупція
  • Кримінал
  • Скандал
  • Інтерв’ю
  • Блоги

© 2025