Вже кілька століть цей легендарний напій захоплює споживачів по всьому світу. Повз нього складно пройти в магазині: гарна лаконічна пляшка квадратної форми з привабливим золотистим кольором. Його технологія виготовлення і рецептура унікальні. А от який в нього смак, градус та кращі поєднання — розбираємося далі.
Чим славиться лікер
Батьківщиною алкогольного напою є сонячна Італія. Сама назва походить від італійського слова «amaro», що в перекладі означає «гіркий». Вона характеризує баланс між солодкістю мигдалю та філігранним гірким відтінком. Лікер високо цінується за свій складний смаковий профіль. Його піраміда базується на гармонійному сплетінні шоколаду та горіхів. Amaretto — це достатньо міцний алкоголь. Вміст спирту варіюється в межах від 21% до 28% і залежить від торгової марки. Вона ж обумовлює і вартість Амаретто.
Правила подачі та дегустації
Щоб лікер не втратив унікальних смакових якостей, його потрібно правильно подавати. Солодкість напою ідеально доповнюють різноманітні десерти, проте він не підходить до основних страв. Серед способів, як пити Амаретто, виділяють:
- У чистому вигляді. Цей варіант підійде справжнім поціновувачам горіхового лікеру. Рекомендована температура подачі — кімнатна. Насолоджуватися потрібно помірними ковтками з невеликих чарок об’ємом 60–100 мл.
- У комбінації з іншими напоями. Вишневий та апельсиновий соки — традиційні супутники цього алкоголю. За змішування інгредієнтів 1:1 ви отримаєте чудовий освіжаючий коктейль. Молодь у нічних закладах віддає перевагу міксу з колою. А кілька доданих чайних ложок у каву чи чай подарують вам неповторну зігріваючу композицію.
За змішування лікеру з іншими елементами можна додавати кілька кубиків льоду. Але майте на увазі, що за сильного охолодження напій втрачає оригінальний аромат, а його смак стає занадто спиртовим. З цієї ж причині куплену ємність краще зберігати за температури +10–20°C без потрапляння на продукт прямих сонячних променів.
Кращі гастрономічні поєднання
Підбираючи правильну продуктову пару, потрібно врахувати, як саме ви будете вживати лікер: у чистому чи змішаному вигляді. Закуски, відповідні основним нотам букета, можна підібрати у маркеті важливих штук Maudau. Універсальними компаньйонами вважають:
- горіхи — грецькі, мигдаль, пекан;
- морозиво — краще вибирати шоколадне, під час подачі його можна доповнити топінгом;
- фрукти та ягоди — вигідно підкреслять лікер абрикоси, яблука, малина, полуниця, персики;
- шоколад — просто розламайте улюблену плитку та подайте до столу;
- сир — підійдуть пікантні види, зокрема грюйер, мюнстер, епуас;
- кондитерські вироби — тирамісу, чизкейк, горіхове печиво, шоколадний пиріг, кекси.
Не бійтеся експериментувати та відкривати неповторні смакові поєднання. Адже Амаретто має для цього відмінний потенціал.